2010/05/06

Det bästa jag har sagt - Anders Borg

Varför ljuger Anders Borg? Inte nog med att regeringens egna siffror visar att det i första hand är medel- och höginkomsttagare som gynnats av de senaste årens reformer. Sveriges finansminister, Anders Borg, går till och med så långt att han ljuger:
– Vi kan konstatera att i Sverige har inkomstskillnaderna inte ökat under senare år, vilket har hävdats i debatten, utan tvärtom har de minskat.

I själva verket har inkomstspridningen accelererat i den snabbaste takten på över 30 år. Effekterna kan noteras i diagrammet nedan, som visar hur inkomsterna förändrats i olika inkomstgrupper. Decil ett markerar den tiondel av befolkningen med lägst inkomster, decil två den tiondel med näst lägst och så vidare.
Uttalandena från Borg är en sorglig reflektion på hur långt regeringen gått i sina försök att bredpensla ett misslyckat reformprogram i progressiva toner. Men som så ofta förut är det verkligheten som är den främsta berättaren. Den borgerliga regeringen har inte skapat fler jobb. Den borgerliga regeringen har inte spridit livschanserna till fler. Den borgerliga regeringens reformer de senaste fyra åren har enbart vässat, skärpt och förstärkt det svenska klassamhället. Alldeles oavsett hur gärna Anders Borg vill ge sken av något annat.

Inga kommentarer: