2010/05/01

1 Maj Ådalen - vad hände egentligen?

1 Maj Ådalen - vad hände egentligen?
"..... Nu såg man demonstranterna komma uppe på infartsvägen. Fanorna, standaret. Väja-Dynäs hornorkester i vita mössor, musikerna gick av vägen och fortsatte spela på en liten terrass. Demonstranterna fortsatte framåt och täten möter nu två ryttare. De ropar till demonstranterna att stanna och ställer hästarna tvärs över vägen. Sedan kommer tumultet. Folk skriker: - vägen är fri, vi har rätt att komma fram, det är en fredlig demonstration - flytta på er! Några hoppar ut vid sidan av vägen, för att komma förbi, en del kastar sten. En av ryttarnas häst blir skrämd av en fana, stegrar sig, tumlar runt och hamnar i diket.

Tre-fyratusen personer tränger på uppifrån samhället, vägen sluttar hela tiden, folk vet inte vad som händer. Folkmassan väller framåt och inget kan stoppa det tryck som uppstår bakifrån. " Man blev formligen skjuten framåt" sa en av demonstranterna efteråt.
Skotten
Chefen för den militära styrkan , kapten Mesterton, ser nu demonstranterna komma och inser att ryttarpatrullen inte kunnat stoppa dem. Han ropar: halt i lagens namn annars skjutes här skarpt Han ropar tre gånger.
Han skjuter varningskott med sin revolver, som han riktar mot ett potatisland i närheten. Medan han ropar och skjuter, springer demonstranter över vägen och slänger sig i ett dike, antagligen för att ta skydd. Han förlorar dem ur sikte och bedömer detta som ansatser till framryckning. Han vänder sig om och ropar: ELD
De lösa och skarpa skotten avlossas i omedelbar följd.
Några dog av rikoschetter.
Några föll för direkt skott.
Mesterton springer utmed ett plank för att få förstärkning. Furir Tapper får order att komma med sin kulspruta. När han tar ur bandet, går tre vådaskott av. Han tittar till och säger: - det gick över, kanske i överdelen av skräddarens hus."
De skjutna:
Erik Bergström föll nere mellan husen, träffad av en rikoschetterande gevärskula. Försökte krypa bakåt efter vägen, han bars in i ett hus och avled där.
Evert Nygren fick två direktskott i brösthöjd och avled omedelbart
Sture Larsson träffades av en rikoschett, han avled vid vägkanten
Viktor Eriksson hamnade i vägen för en rikoschett och avled på platsen
Eira Söderberg står längre upp i samhället och tittar på demonstrationståget, när hon blir träffad. Hon bärs in i skräddarens hus skjuten i underlivet. Hon lever ännu men avlider strax efter.
Inblandade från ordningsmakten:
Polis togs upp från Härnösand och Sundsvall. Från I21 och I4 i Sollefteå rekvirerades militär som till en viss del även var till häst. Kaptenerna C.F.N Mesterton och Axel Qvarnström ledde de militära styrkorna.
Krigsrätten för militärerna kom fram till:
I Sollefteå fann krigsrätten, att ingen bland militärerna kunde göras personligt ansvarig för de fem döda i Lunde eller för de ytterligare fem som skottskadats. De frikändes och alla krav på skadestånd och andra ersättningar avslogs.
Däremot så dömdes Furir Tapper till 3 dagars vaktarrest för försummelse, när han skulle flytta kulsprutan. Det kunde inte fastställas om det var dessa kulor som orsakade Eira Söderbergs död men misstankarna var stora.

Inga kommentarer: