2010/05/06

1 maj med vänsterpartiet i Norrköping

1 maj med vänsterpartiet i Norrköping

1 maj-firandet som arrangerades av Norrköpings vänsterparti, var en trevlig tillställning. Från Nya Torget marscherade man uppför Drottninggatan upp till Hörsalsparken. I hörsalsparken var man som mest cirka 300 personer.
Förste talare var Kalle Larsson från partistyrelsen. Han sa bland annat: Kamrater, låt det stå fullständigt klart för alla att vi skall störta regeringen. Vi skall vrida politiken i det här landet åt vänster.
Vi tänker förändra Sverige och världen. För det krävs att vi samarbetar, att vi håller ihop. Därför går vi till val för en ny politik och för rödgrön regering.
Med en rödgrön regering slutar jakten på sjuka och arbetslösa, a-kassan förbättras och ingen kommer att utförsäkras. Människor får stärka rättigheter till arbete, och bättre rättigheter på arbetet.









Med en rödgrön regering kommer det att byggas tusentals nya lägenheter med hyror folk har råd att betala, miljonprogrammen upprustas och ombildningar av hyreslägenheter försvåras avsevärt. En rödgrön regering kommer att erkänna Västsahara, kräva att USA lämnar Irak och att blockaden av Gaza hävs.

Också Elisabeth Biström, vice ordförande för Ung Vänster, höll tal. Hon pratade bland annat med nostalgi om hur hennes mor- och farföräldrar fått vara med om att bygga en stark välfärd som gjorde människor tryggare och friare.
Sverige har förändrats. De som är unga idag är den första generationen i modern tid som har vuxit upp under sämre förutsättningar än våra föräldrar. Vi behöver ett nytt trygghetskontrakt för unga och en politik som garanterar oss rätten till fasta jobb och en bostad efter gymnasiet.

Norrköping representerades av riksdagsmannen Torbjörn Björlund och kommunalrådet Kerstin Hildebrand. Kerstin sa bland annat: Vi rödgröna kommer att fortsätta att utveckla välfärden i Norrköping, försöka få fram jobb till framförallt ungdomar, satsa på den social investeringsfonden med mera. Kommunens goda ekonomi behövs verkligen nu inför de tuffa år som kvarstår av krisens verkningar.

Alla fokuserade på vikten av samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet för att de rödgröna partierna ska vinna valet och sen styra landet efter valet i september.
Det är viktigt att understryka att det svenska vänsterpartiet är noga med att behålla sin egen politiska identitet. Man betonar sin internationella solidaritet med de människor som lider av imperialismens och nyliberalismens våldsamma anstormning. Vänsterpartiet försvarar det Palestinska folkets värdighet och anklagar Israel för kränkande av mänskliga rättigheterna. Man varnar också för skador på miljön och hyckleriet i rika länder som gör stor skada på miljön men är minst beredda att vidta effektiva åtgärder.
De som samlades den 1 maj är trogna Anhängare av den svenska vänstern. Vi är människor med en fast grund för de ideal som har stått för solidaritet i Sverige och i världen. Man kan också notera att de latinamerikaner som deltog alltid fortsatt att stödja samma ideal som ofta tvingade dem att lämna sina ursprungsländer. De idealen är kamp för frihet och demokrati för de förtryckta. Bravo för dem!

För musiken stod: Systrarna Lisa och Molin Svärdmalm , nya unga talanger.
Fredrik Johansson som redan är känd för sin samhällskritiska musik.
Som avslutning på 1:a maj firandets solidaritetsmanifestation spelade" Impacto tropical " latinska rytmer.










Redaktion Jorge Villalobos Miranda.-
Bilder; Daniella Villalobos Nilsson.-

Inga kommentarer: