2008/10/04

Protestera mot Irans våld mot politiska fångar

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (v) har idag( ställt ytterligare en fråga till utrikesminister Carl Bildt om den alarmerande situationen för kurder i Iran.
I 40 dagar har politiska fångar hungerstrejkat i Iran för att protestera mot regimens brutala våld mot samvetsfångar, säger Amineh Kakabaveh i sin fråga.
Under den senaste tiden har regimen i Iran trappat upp användandet av avrättningar för att tysta den interna oppositionen. I nuläget hotas åtta kurdiska journalister och människorättsaktivister med dödstraff: Adnan Hassanpour, Hiwa Butimar, Farzad Kamangar, Anwar Hussein Panahi, Farhad Wakili, Ali Haydaryan, Arsalan Awliayi och Habibolla Latifi.
Därutöver finns en rad kurdiska politiska fångar vars öden i iranska fängelser är okända. Vidare har ett antal kurder dömts till långa fängelsestraff för att de haft kontakter med förbjudna politiska partier.
De politiska fångarna kräver genom sin hungerstrejk att avrättningarna stoppas och att tortyr och förnedrande behandling i iranska fängelser upphör. Dessa krav är ett rättmättigt försvar av grundläggande mänskliga rättigheter, och fångarnas strejk förtjänar vårt helhjärtade stöd.
- Trots att Amnesty och andra människorättsorganisationer i EU-länder har fördömt den iranska regimen fortsätter den sitt inhumana och barbariska agerande. Vänsterpartiet har gång på gång uppmärksammat situationen i Iran genom frågor i riksdagen och uttalanden.
- Carl Bildt och andra utrikesministrar inom EU är väl medvetna om situationen, men mänskliga rättigheter har alltid kommit i skymundan. Sveriges riksdag och regering samt EU-länderna måste sätta press på Iran för att stoppa avrättningar och tortyr, kräver kurdiska politiska fångar i iranska fängelser.
- Det är hög tid för omfattande mobiliseringar för att sätta press på regimen i Iran att respektera mänskliga rättigheter, det är hög tid att uppmana alla demokratiska krafter att visa sitt fulla stöd till de politiska fångarnas kamp, säger Amineh Kakabaveh.

Inga kommentarer: