2008/09/22

Vi behöver granska våldtäktsutredningar

Amnesty presenterade i dag en rapport som visar på problemen med våldtäktsutredningar. Vänsterpartiet stödjer Amnestys förslag om en oberoende kommission som ska granska nedlagda förundersökningar i våldtäktsmål.
– Att så många våldtäktsanmälningar läggs ned väldigt tidigt under utredningen har länge varit ett stort problem. Detta skadar unga tjejers och kvinnors tro på rättsväsendet. Regeringen borde därför ta Amnestyrapporten på allvar och tillsätta en granskningskommission, säger Lena Olsson (v), rättspolitisk talesperson.
Vänsterpartiet har tidigare föreslagit mer pengar till både åklagarmyndigheten, domstolarna och polisen för utökade utbildningssatsningar kring sexualiserat våld. Vänsterpartiet vill också ha en nationell kampanj för att lyfta frågan om mäns sexualiserade våld mot kvinnor.
– Det är bra att regeringen ser över våldtäktslagstiftningen men att förundersökningarna läggs ned på löpande band beror till stor del på attityder mot våldtagna kvinnor hos polis och åklagare. Inställningen att en våldtagen kvinna får skylla sig själv finns överallt, även inom rättsväsendet, säge Lena Olsson.

Inga kommentarer: