2008/09/03

Salvador Allende Gossens; 4 sept.1970 blev Chiles President.-

Salvador Allende Gossens, född 26 juni 1908 i Valparaíso, död 11 september 1973 i Santiago, var Chiles president från november 1970 fram till sin död under en statskupp mot hans regering. Han avled i Monedapalatset, La Moneda, i Santiago.

Allendes karriär i den chilenska regeringen sträckte sig över nästan fyrtio år. Som socialist i Chiles socialistiska parti var han senator och minister i statsrådet. Efter att ha misslyckats i presidentvalet 1952, 1958 och 1964 blev han slutligen vald till president 1970.
Han är den förste marxistiske ledare för en nation som valts i demokratiska val.[1]
Perioden 1970-73 innebar en stark polarisering av det chilenska samhället. Reformer genomfördes som gynnade de fattiga i samhället. Samtidigt motarbetades regeringen av högern och av USA som såg Allendes Unidad Popular-regering som ett nytt kommunistiskt hot i den västra hemisfären. Chile utsattes för en ekonomisk blockad av USA. Under Bill Clintons presidentperiod frisläpptes mängder av dokument om USA:s Chilepolitik och dessa visar på Nixons aktiva inblandning i försöken att bli av med Allende. I februari i år sade USA:s nuvarande utrikesminister Colin Powell att USA:s Chilepolitik vid denna tid ”inte är en del av amerikansk historia vi är stolta över”, vilket tolkades som i det närmaste en ursäkt, även om Powell inte ville utveckla tankegången.Reformpolitiken ledde också till omfattande inflation, och åkeriägarnas protestaktion i oktober 1972 ledde till akut livsmedelsbrist.

Inga kommentarer: