2008/09/11

11 september 1973


11 september 1973
Klockan halv sju skrällde telefonen hemma hos Chiles president Salvador Allende. Rösten på andra sidan linjen berättade att marinen försökte inta hamnen i Valparaíso. Han satte omedelbart på radion för att lyssna på nyheterna. Han sprang ut till bilen och körde till La Moneda, presidentpalatset i Chiles huvudstad Santiago. Presidentpalatset La Moneda var säkert nästa mål på militärens lista.
Allende gavs en möjlighet att fly landet med ett väntande flygplan av ett högre befäl, general von Schowen. Flyktplanen avslog han bryskt med orden: "Meddela general von Schowen att Chiles president inte flyr i plan. Precis som generalen vet hur en soldat ska handla, kommer jag att fullfölja mitt uppdrag som president för republiken."
Klockan halv nio meddelade Radio Agricultura, en fientligt sinnad radiostation nyheten om kuppen till nationen, och begärde presidentens omedelbara avgång. Allende som aldrig backade för en konfrontation, svarade i radion: "Jag är beredd att göra motstånd med alla tänkbara medel, så detta kan komma att bli en läxa i den nesliga historien om de som använder meningslöst våld."
Samtidigt som sändningen avslutades hade polisen, armén och marinen mobiliserat mot Allendes regering. En efter en tystnade demokratins röster, oberoende radiostationer stängdes och ersattes med militär propaganda om kuppen. Efter sitt radiotal gick Allende ut på balkongen, och såg människorna som raskt förberedde sig på en lång belägring.
Presidentpalatset stormades klockan halv två på eftermiddagen.
De militära styrkorna hade satts i beredskap klockan fyra på morgonen och de leddes av general Augusto Pinochet. Pinochet hade tidigare tillhört en moderat fallang inom militären, som presidenten in i det sista trodde vara lojal. Generalerna som genomförde kuppen menade till en början att de inte kunde lita på den motsträviga Pinochet, han anslöt sig sist till kuppmakarna. Men under dagen den 11 september, blev de snart varse. Pinochets synnerligen brutala agerande tvingade dem till lydnad. Det stod snart kristallklart att den till synes motsträvige generalen var den som skulle gripa makten och leda de första dagarnas fruktansvärda övergrepp.

Inga kommentarer: