2009/02/16

Eva-Britt video som visar att EU kört över riksdagen

Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker, visar en utställning på EU-parlamentet i Bryssel.

Utställningen visar en kort historia för alla medlemsländers parlament. Sveriges riksdags historia börjar 1435 och tar slut 1995, det år då Sverige gick med i EU.
Slutet för de nationella parlamenten?
En utställning i EU-parlamentet öppnat. Utställningen är en form av skärmutställning som presenterar samtliga medlemsstaters olika parlament. Det finns med en hel massa uppgifter förstås, men en sak är särskilt iögonfallande. Det finns en lång historik om varje parlament med olika årtal som visar utvecklingen av den nationella lagstiftningen. Det blir ganska träffande när den långa årtalsuppräkningen slutar med ett årtal- i Sveriges fall årtalet 1995 - Sverige blir medlem i EU. Punkt. Slut. Inget mer. Likadant är det när jag kollar andra medlemsstaters parlament. Alla uppgiftr slutar med årtalet när respektive land blev medlem i EU. Man behöver inte var EU-kritiker för att förstå att efter 1995 så är makten flyttad från de nationella parlamenten.


Löntagare har rätt. Kvinnor till makten.
"Kvinnor, arbetare, EU-kritiker och socialister syns och hörs alldeles för lite i EU.""Många EU-parlamentariker applåderade när Lavaldomen kom i december 2007. Lavaldomen sa att du inte får försvara principen om lika lön för lika arbete med blockad och strejk, om det stör marknaden. Resultatet blir svagare fackförbund och sämre löner.""Domstolen dömer efter EU:s fördrag. Därför måste vi kräva att det ska stå i fördraget att dina rättigheter går före marknadens intressen. Det som står på spel är hundra år av facklig kamp för rättvisa löner och för rätten att strejka.""Vänsterpolitiker gör mycket nytta i EU-parlamentet även om högern är stark just nu. Men vi borde vara fler!"

Inga kommentarer: