2008/08/17

Lugo ny president i Paraguay


Lugo ny president i Paraguay.

Den 15 augusti,förre biskopen Fernando Lugo har avlagt ämbetseden som Paraguays nye president i närvaro av en rad latinamerikanska socialistledare.

Längre tillbaka ledde Lugo oppositionsprotester och kämpade för jordlösa bönders rättigheter. När han segrade i presidentvalet i april och anförtroddes ledarskapet för det fattiga landets 5,6 miljoner invånare bröt han också Colorado-partiets 61 år långa regeringsinnehav.

Före invigningen jublade tusentals anhängare då Lugo sade att han kommer att avstå från statschefsämbetets månadslön på cirka 4 000 dollar (25 000 kronor).

Vänsterpresidenterna Hugo Chavez från Venezuela, Rafael Correa från Ecuador och Evo Morales från Bolivia, som alla har skärpt den statliga kontrollen över ekonomin i sina länder, hyllade Lugo som en revolutionsbroder när de anlände till Asuncion i torsdags.
- En demokratisk revolution är på gång i Sydamerika, sade Chavez som dragit nytta av sin karisma och sitt lands oljerikedomar till att ställa sig i spetsen för Latinamerikas nya generation socialistledare.

Inga kommentarer: