2010/04/28

Årets 1 maj insamling går till det västsahariska folkets kamp för frihet

1 maj i NorrköpingÅrets 1 maj insamling går till det västsahariska folkets kamp för frihet, via föreningen Emmaus Stockholm.
Västsahara har sedan 1975 varit ockuperat av Marocko. Bakgrunden är landets rika naturresurser, framförallt fosfat och fisk. Bakom Marocko står starka, rika bundsförvanter som EU och USA som ser landet som en strategiskt viktig allierad. Västsahara, som var en spansk koloni, står på FN:s lista över länder som ska avkoloniseras. Sedan 1991 finns en FN-styrka på plats för att genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet. Vapenvila råder mellan Marocko och den västsahariska befrielserörelsen Polisario sedan dess. Någon folkomröstning har dock inte ägt rum på grund av Marockos vägran att acceptera ett självständigt Västsahara.
Marocko är en av EU:s största mottagare av ekonomiskt stöd. I maj 2006 undertecknade EU ett sensationellt fiskeavtal med Marocko, där de västsahariska vattnen är inkluderade. Detta strider mot internationell lag.
Sedan maj 2005 har det marockanska förtrycket mot den västsahariska befolkningen i de ockuperade delarna ökat markant.
Den cirka 200 mil långa mur som byggts av marockansk armé och som delar Västsahara i en ockuperad del (2/3) och en befriad del (1/3) är minerad och radarövervakad. Det befriade området består till största delen av ogästvänlig ökenmark. Minor och oexploderad ammunition, särskilt klusterbomber, finns även i stora mängder på befriat område öster om muren och utgör ett stort hot mot den västsahariska civilbefolkningen.
Läget i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet är desperat. Flyktinglägren har sedan ockupationen blivit mer eller mindre permanenta och är beroende av FN:s hjälpsändningar. Klimatet i området är extremt då temperaturen pendlar mellan sträng kyla och kvävande värme. Flyktingarna är därför i stort behov av kläder (både vinter- och sommarkläder), filtar och naturligtvis även förnödenheter som mat.
Om Emmaus StockholmEmmaus Stockholm är en ideell förening som arbetar med praktiskt och politiskt solidaritetsarbete sedan drygt 40 år tillbaka. I Sverige samarbetar Emmaus Stockholm bland annat med Föreningen Västsahara och Västsaharaaktionen, där till exempel Ung Vänster tillhör medlemsskaran. Emmaus Stockholm samarbetar med den västsahariska befrielserörelsen Polisario och har skickat kläder och kontantstöd till de västsahariska flyktingarna sedan 1979.
Vänsterpartiets 1:a maj- och kongressinsamlade pengar kommer att delas mellan flyktinglägren och det ockuperade Västsahara. I lägren kommer pengarna slussas till den västsahariska kvinnoorganisationen UNMS. Den andra hälften av de insamlade ska gå till att stärka kampen i det ockuperade området, som av förklarliga skäl måste vara underjordisk.
Stöd kampen för ett fritt Västsahara; sätt in pengar på internationella stödfonden (pg 67 71-0)! Märk talongen ”Västsahara”.

Inga kommentarer: