2009/07/22

Mänskliga offer i kampen mot terror

I Saudiarabiens krig mot terrorismen blir de mänskliga rättigheterna de största offren, enligt en rapport från människorättsorganisationen Amnesty International.
Omvärlden anklagas för att blunda för situationen.

Mur av sekretess
Amnesty hävdar i rapporten att det bland tusentals gripna finns samvetsfångar som fängslats på grund av sin fredliga kritik mot regeringen. Majoriteten av de fängslade är misstänka anhängare av islamistgrupper eller andra grupper som anses motarbeta regeringen och dess samarbete med USA.

"Misshandeln sker bakom en mur av sekretess. De gripna hålls fångna utan någon som helst aning om vad som pågår. De flesta hålls isolerade flera år utan rättegång, och nekas tillgång till advokater och domstolar, vilket gör att de inte kan ifrågasätta åtalets legalitet" säger Smart.

Enligt Amnesty har godtyckliga gripanden och rättegångar utan advokater länge varit ett problem i Saudiarabien, men sedan 2001 har antalet fångar stigit från några hundra till tusentals. Det var efter attackerna i USA den 11 september 2001 som landet antog sina anti-terroråtgärder.

Inga kommentarer: